Olimpiada cafelei sau Oscarul cafelei – așa este numită uneori prestigioasa competiție Cupa excelenței. Cum funcționează de fapt și unde poți gusta astfel de cafele?
Cupa Excelenței (CoE) este o serie de competiții organizate de Alianța pentru Excelență în Cafea , care a sprijinit educația și dezvoltarea cultivatorilor de cafea timp de decenii. Competițiile au loc în țări individuale și au avut loc pentru prima dată în 1999, în Brazilia. CoE nu este doar o competiție prestigioasă, ci și un premiu pentru fermierii a căror diligență a dus la producerea de boabe de cafea de o calitate cu adevărat unică. Această competiție aduce nu numai siguranță financiară fermierului câștigător, deoarece cafeaua este apoi vândută în licitații online globale la prețuri premium, ci și motivație și prestigiu fermei sale.

Cum merge competiția?
Cultivatorii din toată țara își vor depune cele mai bune loturi sau microloturi* . Din numărul mare de cafele prezentate, un juriu instruit va selecta aproximativ 60 dintre cele mai bune pentru a trece la următoarea rundă. Probele sunt apoi evaluate prin teste senzoriale oarbe care examinează aroma, aciditatea, postgustul, dulceața, amărăciunea și corpul. Fiecărui eșantion i se atribuie un număr care este cunoscut doar de auditorul extern. Indiferent dacă eșantionul este evaluat de un juriu național, format din aproximativ 10 judecători calificați din țara de origine, sau ulterior de un juriu internațional format din 20-25 de judecători cu experiență din întreaga lume, acesta este evaluat anonim de către membri individuali pe toată durata competiției. După concurs, cele mai bune 30 de cafele sunt vândute la licitație, iar prețurile pot atinge cote astronomice. De exemplu, o liră (aproximativ 0,5 kg) de cereale câștigătoare de la competiția Cupa Excelenței 2020 din Etiopia a costat 185 USD. Incredibil.
Microloturile sunt loturi speciale de cafea selectate pentru calitatea lor înaltă și profilul de aromă unic. Microloturile se găsesc de obicei pe ferme sau parcele mai mari unde sunt cultivate în cantități limitate și recoltate și procesate complet separat de celelalte loturi din fermă.

Impactul CoE este pe termen lung?
La Bohème Café Roastery este membru oficial al juriului internațional CoE
Charles Fleer, pionierul cafelei și fondatorul La Bohème Café, și-a dedicat viața îmbunătățirii calității cafelei la scară globală. El este un membru apreciat al juriului internațional de câțiva ani, iar în timpul pandemiei, laboratorul nostru a devenit unul dintre centrele Global Coffee, astfel încât să putem judeca competiția direct de la Praga.
În ce ani ai competiției CoE a participat echipa La Bohème Café?

Merită să plătești în plus pentru cafeaua cu eticheta CoE?
-
Vrei să faci pe plac unui adevărat iubitor de cafea. Cafeaua Cup of Excellence sunt cadouri excelente, iar pasionații de cafea vor aprecia cu siguranță un astfel de cadou.
-
Pentru o experiență grozavă. Oferă vizitatorului tău o experiență de cafea și arată-i că cafeaua nu este „doar cafea”.
- Vino la cafeneaua noastră pentru o degustare! Daca tot ezitati, o degustare va va convinge. Suntem încântați să avem ocazia să oferim aceste cafele excepționale pentru degustare în cafeneaua noastră de pe strada Sázavská sau pentru cumpărare în magazinul nostru electronic .
Lăsați un comentariu (toate câmpurile sunt obligatorii)