Nu ne mai putem imagina lumea de azi fără cafea, iar statisticile susțin că aproximativ 2 miliarde de cești de cafea se beau zilnic în întreaga lume, ceea ce o face una dintre cele mai populare băuturi vreodată. Ce alte fapte interesante ascunde cafeaua? Iată 5 fapte despre cafea care ne-au atras atenția!

BACH ȘI BEETHOVEN I-A PUBLIC DEJA CAFEA

Cafeaua nu a fost întotdeauna la fel de populară printre oameni ca acum. În secolul al XVI-lea, era considerat chiar o băutură diavolească, nepotrivită femeilor și chiar dăunătoare vitalității bărbaților. Dar, după cum se știe, întotdeauna există cineva care nu împărtășește aceste opinii. Să luăm, de exemplu, celebrul compozitor baroc Johann Sebastian Bach , căruia îi plăcea atât de mult cafeaua încât i-a dedicat o întreagă cantată (Kaffeekantate). Spune o poveste amuzantă despre dependența de cofeină a unei fete, al cărei tată este complet revoltat de această descoperire. După ce a încercat să-și convingă fiica să renunțe la acest obicei teribil, ea primește un răspuns succint:

"Dacă nu mi-aș putea bea ceașca mea mică de cafea de trei ori pe zi, m-aș transforma într-o capră friptă și zbârcită de suferință. Mm! Ce dulce are cafeaua aceea, mai delicioasă decât o mie de sărutări, mai delicată decât vinul de muscat. Cafea, trebuie să am cafea!" Și nu se poate nu fi de acord cu asta.

Compozitorul Ludwig van Beethoven nu a luat cu ușurință prepararea cafelei și a avut o metodă foarte interesantă. Potrivit asistentului și bunului său prieten Anton Schindler, el a numărat întotdeauna exact 60 de boabe de cafea, nici mai mult, nici mai puțin. Ca să fie în siguranță, chiar a numărat boabele, iar dacă greșea, o lua de la capăt.

Nu suntem surprinși, nimeni nu vrea să bea cafea prost preparată! Puteți încerca și rețeta, dar probabil că o cântare vă va servi mai bine pentru acuratețe.

BĂUTA CAFEI ÎN MODERAȚIE POATE REDUCE RISCUL DE MOARTE PREMATURĂ

În trecut, oamenii credeau că cafeaua are o mulțime de efecte negative, deci care este situația astăzi? Dimpotrivă, multe studii științifice demonstrează că cafeaua este benefică pentru oameni în doze sănătoase.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard , persoanele care beau aproximativ trei până la cinci căni de cafea pe zi ar putea fi mai puțin probabil să moară prematur din cauza anumitor boli decât cei care nu beau cafea sau beau mai puțin. Acest lucru se explică prin conținutul de substanțe bioactive care contribuie la efectele sale potențial pozitive asupra sănătății.

Mulți dintre acești compuși sunt antioxidanți, care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi nocivi din celule. Deci, cafea pentru sănătatea ta!

DE CE CONFUND OAMENII ESPRESSO ȘI EXPRESSO?

A existat o dispută de lungă durată cu privire la pronunția corectă a acestei băuturi. Deci, să clarificăm asta. Cuvântul espresso provine din italiană și înseamnă „exprimat” sau „presat” . Asta pentru că espressoul se face prin forțarea apei foarte fierbinți sub presiune mare prin boabele de cafea măcinate fin. Totodată, acest cuvânt are și o altă semnificație și anume „rapid”, care probabil va fi o piatră de poticnire. Să nu ne încurcăm și să ne amintim că pronunția corectă este espresso. Punct.

KOPI LUWAK NU ESTE CEA MAI SCUMPĂ CAFEA

Mulți oameni încă mai cred că cea mai scumpă cafea din lume este cafeaua zibetă, sau Kopi Luwak. Cu toate acestea, cei care doresc experiențe gastronomice interesante vor plăti probabil suplimentar pentru cafeaua elefantului . Și așa cum probabil ați ghicit deja, procesarea acestor cafele este foarte asemănătoare.

La ambele animale, boabele trec prin tractul digestiv, unde are loc fermentația, ceea ce se presupune că dă boabelor de cafea o aromă diferită. Diferența este că la zibete boabele rămân întregi, în timp ce la elefanți se descompun parțial. Pentru a produce 1 kg de cafea elefant, sunt necesare 33 kg de fasole verde, ceea ce desigur crește prețul produsului final.

Deci, cât vei plăti pentru o astfel de cafea? Pentru cafeaua zibetă, prețurile variază în funcție de modul în care a fost obținută cafeaua. Prețurile pot varia în jur de 1.300 USD per kilogram. Plătești de două ori mai mult pentru cafeaua de elefant. Dar merită?

Cunoscătorii de cafea au opinii diferite cu privire la gustul acesteia, dar se crede că procesul enzimatic pe care îl suferă boabele în timpul digestiei contribuie la aroma sa delicată și la aroma complexă. În plus, zibetele știu să selecteze doar cele mai bune și coapte cireșe, ceea ce are ca rezultat o cafea de mai bună calitate. Cu toate acestea, fiecare monedă are două fețe. Există o serie de probleme în producție și comerț, cum ar fi capturarea animalelor și hrănirea forțată și, prin urmare, tendința așa-numitei „conservare a faunei sălbatice” nu ar trebui susținută în legătură cu protecția acestora. cafele digerate . Prețul ridicat este cel mai probabil determinat de oferta limitată asociată cu numărul insuficient de animale și cererea mare din partea celor interesați de astfel de cafele exotice.

Există mulți producători din lume care își aprovizionează cafeaua în mod etic, corect și cu respect pentru natura din jurul lor. La La Bohème Café, suntem bucuroși să lucrăm cu fermieri care împărtășesc aceste valori și produc cafele uimitoare. Dacă doriți să savurați ceva cu adevărat excepțional, încercați cafeaua din prestigioasa competiție Cupa Excelenței , pe care o includem în mod regulat în oferta noastră .

CU O CESTĂ DE CAFEA PENTRU SPAȚIU!

"Am fost singur pe Lună, complet singur, dar nu singur. M-am simțit foarte confortabil acolo. Am băut chiar și o cafea fierbinte", a povestit astronautul Michael Collins experiențele sale în timpul misiunii Apollo 11.

Procesul de preparare a cafelei în spațiu a fost întotdeauna strict controlat. Limitările sunt legate de mediul microgravitațional, deoarece particulele de praf din zațul de cafea ar putea pătrunde în mașinile cheie și pot provoca daune catastrofale. De aceea, astronauții călătoreau de obicei în spațiu cu cafea instant într-o pungă ermetică, la care se adăuga apă fierbinte. Dacă doreau cafea dulce sau cafea cu smântână, aceasta trebuia pregătită în prealabil în laborator în proporții specificate.

Dar cafeaua nu era de obicei de bună calitate și totuși este lucrul care i-a ajutat pe oamenii din spațiu să se simtă conectați la casă. Prin urmare, mai multe minți inginerești și științifice s-au reunit ulterior și au proiectat un aparat de cafea cu capsule spațiale care îndeplinește toate cerințele de siguranță. Așa că astronauții, care și-au pierdut tot confortul de acasă, s-au putut răsfăța în sfârșit cu o băutură care să-i mențină sănătoși în spațiu.

Căutare