Toate ceaiurile derivate din planta Camellia Sinensis conțin în mod natural cofeină. Această substanță joacă rolul unuia dintre numeroasele mecanisme de apărare care ne ajută să facem față unei săptămâni de lucru solicitante. Chiar dacă frunzele de ceai conțin mai multă cofeină pe kilogram decât cafeaua, nu trebuie să ne facem griji cu privire la supradozaj. Este puțin probabil să putem bea un kilogram de ceai deodată. Cantitatea de ceai consumată în mod obișnuit este mult mai mică. Adevărul este că ar trebui să bem trei căni de ceai pentru a conține aceeași cantitate de cofeină ca o ceașcă de cafea.
Un fapt interesant este că diferitele părți ale frunzelor de ceai conțin cantități diferite de cofeină. Cea mai mare parte a cofeinei se găsește în mugurii mici ai plantei de ceai. Ceaiul verde conține ceva mai puțină cofeină decât acești muguri, în timp ce ceaiul negru are un conținut și mai mic. Când se prepară ceaiul negru, frunzele de ceai sunt înmuiate mai mult decât pentru ceaiul verde, ceea ce complică oarecum problema. Procesul de decofeinizare are ca rezultat eliminarea aproape completă a cofeinei din frunzele de ceai.
Cu toate acestea, este important de reținut că băuturile etichetate drept „ceaiuri” decofeinizate nu sunt de fapt adevărate ceaiuri, ci amestecuri de ierburi, flori, condimente și fructe uscate. Dacă o astfel de băutură este compusă dintr-o singură specie, cum ar fi menta , o numim tizană pentru a clarifica că nu este un ceai tradițional din planta de ceai.