Principiul de bază al procesării cafelei cu miere este de a colecta numai cireșe coapte. La sfârșitul fiecărei recolte, cireșele sunt colectate și zdrobite (scoate din exocarp) manual sau cu ajutorul unor zdrobitoare mecanice.
Cu toate acestea, așa-numitul „mucilagiu” rămâne încă pe bob. Boabele, dezbrăcate de exocarp, sunt apoi răspândite pe așa-numitul „Paturi africane”, unde stau de obicei 15 până la 20 de zile. În acest timp, are loc uscarea, conținutul de apă scade la 11%, iar zaharurile se descompun. Cu toate acestea, în timpul perioadei de uscare, boabele trebuie greblate manual, deoarece conținutul ridicat de mucilagii vegetale face ca cafeaua să devină slim, iar boabele de pe fund ar putea deveni mucegai (fermentare anaerobă).
Paturile africane sunt realizate din resurse locale - bambus, plasă de sârmă, plasă și prelată neagră. Noaptea, boabele sunt înfășurate și acoperite cu o prelată pentru a preveni pătrunderea umezelii nedorite în timpul nopții.