Ești un fan al ceaiului de scorțișoară? V-am pregatit un pachet de informatii despre scortisoara: istoria si beneficiile ceaiului de scortisoara. Ești gata pentru puțin condiment? Să mergem!

De unde vine scorțișoara?

Scorțișoara este obținută din scoarța interioară a mai multor specii de copaci din genul Cinnamomum . Este denumirea diferitelor tipuri de copaci și a produselor comerciale care sunt făcute din aceștia. La fel ca toate ceaiurile (cu excepția ceaiurilor din plante și a tizanelor) provin din plante din genul Camellia sinensis , toți copacii de scorțișoară aparțin genului Cinnamomum din familia Lauraceae , adică familiei dafinului. Copacii pot crește până la peste 18 metri înălțime, dar sunt adesea întreținuți ca arbuști pentru recoltarea mai ușoară a scoarței.

După recoltare, coaja este uscată și fie măcinată, fie rulată în bețe, numite " pene ". Scorțișoara este folosită din anul 2000 î.Hr. AD și este printre primele condimente cunoscute. Scorțișoara de Ceylon, cunoscută și ca scorțișoară „adevărată”, provine din Sri Lanka (fostul Ceylon). Astăzi, scorțișoara este cultivată în principal în alte țări asiatice, inclusiv China, Indonezia și Vietnam.

Proprietățile scorțișoarei

Deși există mai multe varietăți de scorțișoară, patru tipuri principale sunt folosite în scopuri culinare: scorțișoară de Ceylon (numită și scorțișoară din Sri Lanka sau „adevărată”), scorțișoară chinezească (sau scorțișoară cassia), scorțișoară indoneziană (sau scorțișoară de Corint) și scorțișoară vietnameză (sau scorțișoară de Saigon). Scorțișoara de Ceylon are o aromă ușoară, delicată, în timp ce alte tipuri de scorțișoară au o aromă mai accentuată și mai pronunțată. Ele diferă, de asemenea, prin culoare - scorțișoara de Ceylon este maro gălbui, scorțișoara indoneziană și vietnameză este mai mult maro roșcat, iar scorțișoara chinezească este maro închis.

Istoria scorțișoarei

Scorțișoara era considerată la fel de valoroasă ca aurul în antichitate și era folosită ca dar pentru zei și monarhi. Egiptenii antici foloseau scorțișoară ca parte a ritualurilor lor de îmbălsămare, iar atât egiptenii, cât și romanii au ars-o la înmormântări. Fiind unul dintre primele condimente comercializate, scorțișoara a fost căutată în timpul expedițiilor europene din secolul al XV-lea și se spune că a condus indirect la descoperirea Americii. Între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, portughezii și olandezii s-au ciocnit pentru controlul plantațiilor de scorțișoară din Ceylon.

Scorțișoara și, prin urmare, ceaiul de scorțișoară, are multe beneficii pentru sănătate. Pe langa faptul ca este considerat un stimulator al poftei de mancare, este benefic pentru digestie, eficient pentru tuse si dureri de gat, ba chiar i se atribuie proprietati afrodisiace. Scorțișoara conține antioxidanți și antiinflamatoare, precum și vitamina A, calciu și magneziu. Cercetările sugerează că poate ajuta la scăderea glicemiei și a colesterolului la persoanele cu diabet zaharat, precum și la creșterea metabolismului. Deci nu numai că este delicios, dar este și sănătos (cu moderație, desigur!).

Search