Scorțișoara este obținută din scoarța interioară a mai multor specii de copaci din genul Cinnamomum . Este denumirea diferitelor tipuri de copaci și a produselor comerciale care sunt făcute din aceștia. La fel ca toate ceaiurile (cu excepția ceaiurilor din plante și a tizanelor) provin din plante din genul Camellia sinensis , toți copacii de scorțișoară aparțin genului Cinnamomum din familia Lauraceae , adică familiei dafinului. Copacii pot crește până la peste 18 metri înălțime, dar sunt adesea întreținuți ca arbuști pentru recoltarea mai ușoară a scoarței.
După recoltare, coaja este uscată și fie măcinată, fie rulată în bețe, numite " pene ". Scorțișoara este folosită din anul 2000 î.Hr. AD și este printre primele condimente cunoscute. Scorțișoara de Ceylon, cunoscută și ca scorțișoară „adevărată”, provine din Sri Lanka (fostul Ceylon). Astăzi, scorțișoara este cultivată în principal în alte țări asiatice, inclusiv China, Indonezia și Vietnam.